29.06.2020

Batoniki twarogowe z kokosem

batoniki twarogowe

Z pomocą mogą przyjść domowe słodycze, które nie tylko są znacznie mniej kaloryczne, lecz także dostarczą nam wielu cennych składników odżywczych. Nasza propozycja to batoniki kokosowe z twarogiem, które sprawdzą się doskonale również dla osób będących na diecie ketogenicznej, niskowęglowodanowej oraz dla diabetyków i sportowców jako szybka wysokobiałkowa przekąska.

Spis treści:

  1. Kokos – jakie ma właściwości?
  2. Dlaczego warto jeść twaróg?
  3. Batoniki twarogowe z kokosem

Kokos – jakie ma właściwości?

Kokosy to jedne z najzdrowszych orzechów. Stanowią doskonałe źródło błonnika, potasu, magnezu i fosforu, a także witaminy E oraz witamin z grupy B. Dzięki wysokiej zawartości potasu, kokos może przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego, a także pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL (tak zwanego „złego cholesterolu”) we krwi. Osoby, które regularnie sięgają po świeże kokosy lub ich przetwory, mają mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę i choroby serca.

Dlaczego warto jeść twaróg?

Twaróg, podobnie jak pozostałe produkty mleczne, jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, czyli jednego z trzech głównych makroskładników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poza tym dostarczy nam sporo fosforu, trochę potasu, magnezu i cynku, a także witaminy A, D i E oraz te z grupy B. Chudy twaróg jest też niskokaloryczny, sprawdzi się więc świetnie również jako element diety osób będących na diecie redukcyjnej.

przepis na batoniki twarogowe

Batoniki twarogowe z kokosem

Są bardzo proste do przygotowania i składają się jedynie z czterech składników. Takie batoniki nie tylko zaspokoją Twoją ochotę na słodycze, lecz także dostarczą Ci wielu cennych witamin i minerałów. Co więcej, mają niski indeks glikemiczny, dlatego bezpiecznie mogą spożywać je diabetycy, osoby, u których zdiagnozowano insulinooporność oraz te stosujące dietę Montignaca, dietę ketogeniczną, wysokobiałkową czy niskowęglowodanową. Możesz potraktować je jako drugie śniadanie, przekąska lub podwieczorek. Doskonale smakują też w towarzystwie owoców.

Składniki:

  • twaróg chudy – 500 g,
  • wiórki kokosowe – 30 g
  • mleczko kokosowe – 60 g
  • erytrytol – 12 g

Wykonanie: Twaróg, mleczko kokosowe i erytrol umieszczamy w blenderze i blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy wiórki kokosowe. Żeby ich smak był jeszcze bardziej intensywny, przed dodaniem ich do masy twarogowej, można uprażyć je na suchej patelni. Wszystko dokładnie mieszamy. Z masy formułujemy podłużne, lekko spłaszczone batoniki. Układamy je na tacy i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę, żeby stężały. Smacznego!

 

ciastka twarogowe
Przepisy, Porady dietetyka
01.04.2025

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?

Dieta wysokobiałkowa cieszy się rosnącą popularnością zarówno wśród osób pragnących zredukować masę ciała, jak i tych dążących do budowy masy mięśniowej. W tym artykule zastanowimy się, na czym polega dieta wysokobiałkowa oraz co jeść na diecie wysokobiałkowej, aby maksymalizować efekty zdrowotne i dietetyczne. Dodatkowo przedstawiamy przykładowy jadłospis wysokobiałkowy.

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?
jajecznica z chlebem razowym
Przepisy, Porady dietetyka, Odchudzanie
31.03.2025

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia

Diety niskokaloryczne obiecują szybką redukcję kilogramów i często są stosowane przez osoby żyjące w ciągłym pędzie. Dyskusyjny jest fakt, czy są zdrowe i jak wpływają na organizm. Sprawdzamy, czy dieta 1500 kcal jest skuteczna w redukcji masy ciała i podpowiadamy, kto może stosować ją bez obaw.

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia
Młoda kobieta z bielactwem
Przepisy, Porady dietetyka
29.03.2025

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Bielactwo to ogólnoustrojowa choroba skóry, która objawia się powstawaniem białych plam. Przyczyny są wciąż niezbadane, a zainteresowanie tym tematem rośnie, szczególnie w kontekście diety, a konkretnie wpływu glutenu na bielactwo. Sprawdzamy, czy eliminacja glutenu z diety może mieć wpływ na bielactwo i analizujemy dostępne badania oraz opinie ekspertów na ten temat. Dowiedz się, czy celiakia i bielactwo mają wspólny mianownik.

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję