19.01.2021

Czekoladowe naleśniki z waniliowym twarożkiem i musem malinowo-jabłkowym

czekoladowe naleśniki z waniliowym twarożkiem i orzechami

O śniadaniu mówi się, że jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Choć rano często towarzyszy nam pośpiech, warto wygospodarować chwilę na zjedzenie pełnowartościowego posiłku. Odpowiednio zbilansowane śniadanie doda nam energii, sprawi, że będziemy czuć się lepiej i pracować bardziej efektywnie, a także może zmniejszyć naszą ochotę na podjadanie w ciągu dnia.

Dlaczego warto jeść śniadanie?

Podczas snu spalamy większość glikogenu wątrobowego, który magazynuje glukozę, stanowiącą główne źródło energii dla komórek. Pozostała część zostaje przeznaczona na podtrzymanie pracy mózgu. Dlatego, jeśli po dziesięciu godzinach od ostatniego posiłku nie zjemy śniadania, zapasy glikogenu nie zostaną odbudowane. Organizm przejdzie w tryb oszczędzania energii, co znacznie spowolni nasz metabolizm i może spowodować wzrost tendencji do odkładania się tłuszczu.

Brak porannego posiłku często skutkuje rozdrażnieniem, irytacją i problemami z koncentracją. Warto wspomnieć także, że zaraz po przebudzeniu wydzielana jest największą ilość soków trawiennych, a rezygnowanie ze śniadania może przyczynić się do powstawania wrzodów żołądka.

Regularne jedzenie pełnowartościowego śniadania zapewnia:

  •  lepszą koncentrację i bardziej efektywną pracę przez cały dzień,
  •  dobre samopoczucie,
  •  szybsze tempo przemiany materii,
  •  brak napadów głodu w ciągu dnia,
  •  energię niezbędną do działania,
  •  lepszy profil lipidowy krwi,
  •  mniejsze ryzyko wystąpienia chorób dietozależnych, takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa czy cukrzyca typu II.

Jeśli rano nie odczuwasz głodu, zwróć uwagę na to, o której godzinie spożywasz ostatni posiłek. Twój apetyt o poranku może zwiększyć się, jeśli zaczniesz sięgać po lekkostrawne kolacje i będziesz jeść je najpóźniej dwie godziny przed pójściem spać.

Maliny i jabłka do czekoladowych naleśników z musem malinowo-jabłkowym

Przepis na czekoladowe naleśniki z waniliowym twarożkiem i musem malinowo-jabłkowym

Składniki – ciasto:

  •  1 szklanka mąki pszennej
  •  1 szklanka mleka
  •  0,5 szklanki wody
  •  1 jajko
  •  1 łyżka oleju
  •  3 łyżeczki kakao

Składniki – farsz:

  •  250 g twarogu chudego
  •  100 g jogurtu naturalnego
  •  0,5 łyżeczki esencji waniliowej

Składniki – mus:

  •  1 średnie jabłko
  •  150 g malin
  •  10 g ksylitolu

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy kakao, jajko, wodę, mleko i olej. Składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy na suchą, bardzo dobrze rozgrzaną patelnię, i smażymy na małym ogniu po kilka minut z obu stron.

2. Żeby wykonać farsz, łączymy chudy twaróg, jogurt naturalny, esencję waniliową i dokładnie mieszamy.

3. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie przekładamy je do garnuszka i dodajemy umyte wcześniej maliny. Owoce zasypujemy ksylitolem i dusimy na małym ogniu, aż otrzymamy mus. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.

4. Naleśnik wypełniamy farszem i zwijamy w rulon, a następnie dekorujemy jabłkowo-malinowym musem.

Smacznego!

 

ciastka twarogowe
Przepisy, Porady dietetyka
01.04.2025

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?

Dieta wysokobiałkowa cieszy się rosnącą popularnością zarówno wśród osób pragnących zredukować masę ciała, jak i tych dążących do budowy masy mięśniowej. W tym artykule zastanowimy się, na czym polega dieta wysokobiałkowa oraz co jeść na diecie wysokobiałkowej, aby maksymalizować efekty zdrowotne i dietetyczne. Dodatkowo przedstawiamy przykładowy jadłospis wysokobiałkowy.

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?
jajecznica z chlebem razowym
Przepisy, Porady dietetyka, Odchudzanie
31.03.2025

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia

Diety niskokaloryczne obiecują szybką redukcję kilogramów i często są stosowane przez osoby żyjące w ciągłym pędzie. Dyskusyjny jest fakt, czy są zdrowe i jak wpływają na organizm. Sprawdzamy, czy dieta 1500 kcal jest skuteczna w redukcji masy ciała i podpowiadamy, kto może stosować ją bez obaw.

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia
Młoda kobieta z bielactwem
Przepisy, Porady dietetyka
29.03.2025

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Bielactwo to ogólnoustrojowa choroba skóry, która objawia się powstawaniem białych plam. Przyczyny są wciąż niezbadane, a zainteresowanie tym tematem rośnie, szczególnie w kontekście diety, a konkretnie wpływu glutenu na bielactwo. Sprawdzamy, czy eliminacja glutenu z diety może mieć wpływ na bielactwo i analizujemy dostępne badania oraz opinie ekspertów na ten temat. Dowiedz się, czy celiakia i bielactwo mają wspólny mianownik.

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję