27.08.2024

Dieta 4000 kcal – czyli jak bezpiecznie i zdrowo przybrać na wadze?

Umięśniony mężczyzna trzyma jabłko w dłoni
 
Dieta na masę 4000 kcal może być wyzwaniem, ponieważ wymaga spożywania dużych ilości pożywienia. Najczęściej jest stosowana przez osoby trenujące siłowo, które chcą zmienić swoją sylwetkę i zwiększyć masę mięśniową. Sposobem na to, jak przytyć zdrowo może być zbilansowany jadłospis diety 4000 kcal.

Spis treści:

  1. Dieta 4000 kcal – jak zdrowo przytyć?
  2. Produkty wskazane na diecie 4000 kcal
  3. Produkty niewskazane na diecie 4000 kcal
  4. Czy dieta 4000 kcal ma sens?

Dieta 4000 kcal – jak zdrowo przytyć?

Aby przytyć, należy dostarczać więcej kalorii, niż organizm zużywa w ciągu dnia. To oznacza, że trzeba utrzymywać tzw. dodatni bilans energetyczny. Aby określić właściwą kaloryczność diety, należy najpierw obliczyć swoje zapotrzebowanie energetyczne oraz oszacować koszt energetyczny wykonywanych treningów.

Sprawdź także: Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne?

Dieta 4000 kcal dziennie jest zazwyczaj stosowana przez osoby bardzo aktywne fizycznie, które chcą zwiększyć masę mięśniową. Odpowiednia dieta, zbilansowana pod kątem energii i makroskładników, to klucz do zdrowego zwiększania masy ciała. W menu należy zadbać o odpowiednią ilość białka, najlepiej 1,6–2,2 g/kg masy ciała, a także tłuszczu ok. 25–35% wartości energetycznej diety. Pozostałą część powinny stanowić węglowodany[1]. Przykładowa dieta na masę może zawierać 4–6 posiłków dziennie oraz przekąski.

U wielu osób, które chcą zdrowo przytyć, może sprawdzić się catering dietetyczny, dzięki któremu można bez wysiłku zadbać o pełnowartościowe potrawy i oszczędzić mnóstwo cennego czasu. Prosta dieta na masę przygotowana przez profesjonalistów będzie pokrywała zapotrzebowanie na energię i poszczególne makroskładniki. Poziom kaloryczności można dobrać do osobistych potrzeb. Dostępny jest catering 4000 kcal, ale jeśli z obliczeń wynika, że do przytycia wystarczy mniejsza ilość kalorii, lepiej sięgnąć po inny wariant.

Wysportowany mężczyzna przegląda telefon

Produkty wskazane na diecie 4000 kcal

Dostarczająca 4000 kcal dziennie dieta może zawierać różnorodne produkty. Szczególnie polecane są:

  • produkty będące źródłem białka, np. drób (np. kurczak, indyk), wołowina, wieprzowina, ryby (łosoś, tuńczyk, makrela, śledź), jajka, produkty mleczne (np. jogurt naturalny, sery, jogurty typu skyr, kefir, maślanka;
  • węglowodany złożone, np. pełnoziarniste produkty zbożowe (np. brązowy ryż, pełnoziarniste pieczywo, płatki owsiane, brązowy ryż, kasze gruboziarniste), ziemniaki, bataty, produkty z mąki oczyszczonej, które sycą na krócej;
  • tłuszcze, np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, awokado, orzechy, nasiona, pestki;
  • owoce świeże, a szczególnie suszone;
  • warzywa;
  • wysokokaloryczne przekąski;
  • soki owocowe i koktajle.

Wysokokaloryczne posiłki na masę powinny składać się z produktów, które cechują się wysoką kalorycznością na 100 g produktu. Najlepiej jest dodawać do posiłków: masło orzechowe, orzechy, suszone owoce, oliwę czy gorzką czekoladę. Dobrym pomysłem jest też picie koktajli, w których można przemycić wiele wysokokalorycznych składników, a których spożywanie nie obciąża przewodu pokarmowego. W ciągu dnia warto sięgać też po soki owocowe, które nie wpływają na uczucie sytości, a dostarczają energię. Często w diecie na masę stosuje się także różnego rodzaju suplementy diety np. odżywki białkowe czy preparaty węglowodanowo-białkowe.

W przypadku osób ćwiczących siłowo bardzo ważne jest także żywienie okołotreningowe. Osoby aktywne fizycznie powinny wiedzieć, co jeść przed treningiem, co dostarczać podczas treningu oraz co jeść po treningu.

Pieczony łosoś z ryżem i warzywami

Produkty niewskazane na diecie 4000 kcal

W diecie na masę można spożywać bardziej przetworzone dania, jednak nie powinny one stanowić podstawy żywienia. Oczywiście można od czasu do czasu sięgać po bardziej tłuste, przetworzone potrawy czy mniej zdrowe produkty np. pizzę, frytki, słodycze, tłuste mięsa, np. żeberka duszone. Niewskazane są jednak duże ilości błonnika pokarmowego, dlatego bez obaw można wzbogacić jadłospis o produkty z mąki oczyszczonej. Zmniejszenie ilości błonnika pokarmowego w diecie sprawi, że głód będzie odczuwany szybciej, a to sprzyja przyjmowaniu większych ilości jedzenia.

Czy dieta 4000 kcal ma sens?

Dieta na masę o wartości energetycznej 4000 kcal ma sens, ale nie u wszystkich. Posiłki na masę powinny być dopasowane indywidualnie pod kątem zapotrzebowania na energię i makroskładniki oraz w zależności od poziomu aktywności fizycznej. Dla wielu osób taka energetyczność może być zbyt duża i będzie skutkować przyrostem tkanki tłuszczowej czy problemami ze strony przewodu pokarmowego. Warto zatem najpierw obliczyć swoje zapotrzebowanie i stopniowo zwiększać kaloryczność diety oraz obserwować efekty. W razie jakichkolwiek wątpliwości warto skonsultować się z dietetykiem, który podpowie, jak zmodyfikować jadłospis i pomoże dobrać plan żywieniowy do osobistych potrzeb.

Sprawdź także: Dieta dla mężczyzn: na co zwracać uwagę

 

ciastka twarogowe
Przepisy, Porady dietetyka
01.04.2025

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?

Dieta wysokobiałkowa cieszy się rosnącą popularnością zarówno wśród osób pragnących zredukować masę ciała, jak i tych dążących do budowy masy mięśniowej. W tym artykule zastanowimy się, na czym polega dieta wysokobiałkowa oraz co jeść na diecie wysokobiałkowej, aby maksymalizować efekty zdrowotne i dietetyczne. Dodatkowo przedstawiamy przykładowy jadłospis wysokobiałkowy.

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?
jajecznica z chlebem razowym
Przepisy, Porady dietetyka, Odchudzanie
31.03.2025

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia

Diety niskokaloryczne obiecują szybką redukcję kilogramów i często są stosowane przez osoby żyjące w ciągłym pędzie. Dyskusyjny jest fakt, czy są zdrowe i jak wpływają na organizm. Sprawdzamy, czy dieta 1500 kcal jest skuteczna w redukcji masy ciała i podpowiadamy, kto może stosować ją bez obaw.

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia
Młoda kobieta z bielactwem
Przepisy, Porady dietetyka
29.03.2025

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Bielactwo to ogólnoustrojowa choroba skóry, która objawia się powstawaniem białych plam. Przyczyny są wciąż niezbadane, a zainteresowanie tym tematem rośnie, szczególnie w kontekście diety, a konkretnie wpływu glutenu na bielactwo. Sprawdzamy, czy eliminacja glutenu z diety może mieć wpływ na bielactwo i analizujemy dostępne badania oraz opinie ekspertów na ten temat. Dowiedz się, czy celiakia i bielactwo mają wspólny mianownik.

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję