Obecnie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego to dość powszechnie występujący problem, co sprawia, że wiele osób poszukuje odpowiedzi na pytania, co jeść na chory żołądek i jak powinna wyglądać dieta przy wrzodach. W poniższym artykule przedstawiamy zalecenia dotyczące tego, co jeść przy wrzodach żołądka oraz gdy występują krwawienia z przewodu pokarmowego.
Spis treści:
- Dieta przy krwawieniu z przewodu pokarmowego – podstawowe zalecenia
- Jak może wyglądać jadłospis przy krwawieniu z przewodu pokarmowego?
- Dieta przy krwawieniu z przewodu pokarmowego – przepisy
Dieta przy krwawieniu z przewodu pokarmowego – podstawowe zalecenia
Gdy występuje krwawienie z przewodu pokarmowego lub inne stany zapalne błony śluzowej żołądka i jelit, zalecana jest dieta lekkostrawna z ograniczoną ilością błonnika pokarmowego. Dieta ta nie jest lecznicza i nie niweluje przyczyny choroby, ale może mieć wpływ na zmniejszenie nieprzyjemnych dolegliwości takich jak: wzdęcia, wymioty, nudności czy bóle brzucha.

Jak powszechnie wiadomo, u zdrowych osób bardzo istotna jest rola błonnika w diecie. Wpływa on na poprawę trawienia, regulację stężenia glukozy we krwi czy zdrowie jelit. Jednak w przypadku krwawienia z przewodu pokarmowego, jego podaż powinna ulec zmniejszeniu. Co ważne, nie należy zupełnie go wykluczać. Błonnik wchłania wodę i rozluźnia masy kałowe, więc pewna ilość jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Aby zredukować ilość błonnika pokarmowego w diecie i sprawić by był mniej drażniący, zaleca się:
- spożywanie delikatnych warzyw i dojrzałych owoców,
- obieranie warzyw ze skórki,
- gotowanie,
- przecieranie przez sito i miksowanie produktów,
- przygotowywanie przecierów i soków,
- wybieranie produktów zbożowych z mąki oczyszczonej.
Zalecanymi metodami przygotowania posiłków są: gotowanie w wodzie, gotowanie na parze czy w naczyniach bez wody, a także duszenie, pieczenie w folii, pergaminie i naczyniach ceramicznych.
Podstawowym celem takiej diety jest dostarczenie choremu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Należy ograniczyć potrawy i produkty, które są ciężkostrawne i jeść 4–5 niewielkich posiłków w ciągu dni (o stałych porach). Dieta przy wrzodach żołądka opiera się na podobnych zasadach, z tym że dodatkowo ogranicza się w niej substancje pobudzające wydzielanie soku żołądkowego.
Sprawdź także: Leczenie dietą. Czy można uzdrowić organizm za pomocą diety?
Jak może wyglądać jadłospis przy krwawieniu z przewodu pokarmowego?
Jadłospis przy krwawieniu z przewodu pokarmowego powinien opierać się na produktach lekkostrawnych. Zalecane są zatem:
- pieczywo pszenne, bułki, biszkopty,
- dodatki do pieczywa takie jak: chudy twaróg, masło, serek homogenizowany, chude wędliny,
- kasze, np.: kasza manna, kasza jęczmienna, ryż, ziemniaki, makaron nitki, kluski biszkoptowe,
- warzywa młode i soczyste, np.: marchew, kabaczki, pietruszka, seler, pomidory bez skórki,
- owoce, np.: dojrzałe, soczyste, jagody i winogrona bez pestek w postaci przecierów, cytrusowe, dzikiej róży, brzoskwinie, morele, banany, jabłka pieczone, gotowane,
- zupy i sosy gorące, np. rosół jarski, zupa jarzynowa na wywarze z warzyw, owocowa, krupnik, sos koperkowy, cytrynowy, potrawkowy,
- budynie z kasz, warzyw, makaronu, mięsa, risotto, leniwe pierogi, kluski biszkoptowe,
- mięso, np.: chuda cielęcina, młoda wołowina, królik, kurczak, indyk, chude ryby,
- tłuszcze, np.: olej rzepakowy, oliwa z oliwek (dodawane na surowo), masło,
- słaba herbata, herbata owocowa, kawa zbożowa z mlekiem, mleko niskotłuszczowe, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne.

W diecie przy krwawieniu z przewodu pokarmowego należy unikać: tłustego mięsa, kapusty, czosnku, nasion roślin strączkowych, gruszek, daktyli, tłustych ciast, ostrych przypraw. Nie należy wykorzystywać przepisów z ciężkostrawnymi składnikami. Niewskazana będzie np. sałatka z jarmużem, bekonem i pestkami. Mimo cennych właściwości niezalecane są również nasiona chia i inne superfoods – co to oznacza? Zastanawiając się nad tym, co jeść na chory żołądek i jelita, nie wystarczy skupiać się na bogactwie składników odżywczych, ale i zawartości błonnika oraz strawności poszczególnych produktów. Jeśli nie czujesz się na siłach, by samodzielnie skomponować prawidłowy jadłospis, który nie obciąży organizmu, pomocna może okazać się lekkostrawna dieta pudełkowa. Pamiętaj, że w przypadku każdej diety najważniejsze jest dopasowanie jej do indywidualnych potrzeb organizmu i celów. Taką możliwość oferujemy w cateringu Wygodna Dieta. W ramach wykupionego planu zapewniamy Ci bezpłatne konsultacje z doświadczonym dietetykiem i profesjonalne wsparcie w doborze jadłospisu pudełkowego i spersonalizowaniu go do Twoich osobistych wymagań.
Sprawdź także: O jak owsianka – porcja zdrowia na śniadanie
Dieta przy krwawieniu z przewodu pokarmowego – przepisy
Królik w lekkim sosie koperkowym z ryżem i marchewką
Składniki:
- 50 g ryżu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka koperku
- 1 marchew
- pół łyżki mąki pszennej typ 500
- 200 g mięsa z królika
- 2 szczypty pieprzu ziołowego
- 1 szczypta bazylii suszonej
- 2 szczypty suszonego tymianku
Sposób wykonania:
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso oprósz solą i mąką. Przełóż mięso do garnka, podlej wodą, dodaj pieprz, tymianek, kurkumę i podduś. Marchewkę obierz, pokrój w cienkie plastry i dodaj do mięsa. Całość gotuj, aż mięso będzie miękkie. Kilka łyżek wywaru wymieszaj z jogurtem i powoli wlej do garnka. Całość posyp koperkiem. Podawaj z ugotowanym ryżem.
Pieczone jabłko z cynamonem
Składniki:
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 jabłko
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Jabłko przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne. Posyp cynamonem. Piecz w piekarniku około 25 minut.

Brzoskwiniowy budyń jaglany
Składniki:
- 2 łyżki kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka 1,5%
- 2 łyżeczki miodu
- 1 brzoskwinia
Sposób wykonania:
Kaszę opłucz w wodzie, by straciła charakterystyczną gorycz. Wlej mleko do garnuszka, dodaj kaszę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut (od czasu do czasu mieszając). Gorącą kaszę zblenduj z brzoskwinią i miodem na gładki mus.