06.05.2021

Przepis na fasolowe brownie bez mąki

fasolowe brownie z migdałami i mandarynki

Fasolowe brownie bez mąki to przepyszne i wilgotne ciasto, które jednocześnie dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jeśli więc myślisz, że przechodząc na dietę, musisz zrezygnować ze słodkości to jesteś w błędzie! Zamiast kupionych w sklepie wypieków pełnych cukru, tłuszczu i białej mąki wypróbuj domowe wypieki z bogatych w błonnik mąk pełnoziarnistych lub strączków, a zamiast cukru dodaj erytrytol. Takie ciasto będzie smaczne, zdrowe i odżywcze. 

Spis treści:

  1. Fasola – właściwości
  2. Fasolowe brownie bez mąki – składniki
  3. Jak przygotować fasolowe brownie bez mąki?

Fasola – właściwości

Czy wiesz, że 100 g ugotowanej fasoli dostarcza ok. 127 kalorii i aż około 8,5 g białka? Dodatkowo zapewnia sycący błonnik pokarmowy, kwas foliowy, witaminy z grupy B, a także składniki mineralne – potas, żelazo, cynk i wapń. Co istotne, to warzywo z rodziny roślin strączkowych nie zawiera sodu, a ilość cukrów prostych w nim zawarta jest znikoma.

Fasola czerwona pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi, a ponadto wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Dzięki zawartości witamin z grupy B ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego reguluje pracę przewodu pokarmowego, przeciwdziała zaparciom i zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu pomaga w odchudzaniu. Warzywo jest źródłem rzadkich minerałów – miedzi, która uczestniczy w procesach wchłaniania żelaza, jednocześnie będąc jego źródłem. Dostarcza też mangan, który uczestniczy w przemianach tłuszczów. 

Warto wiedzieć, że fasola ma różnorodne zastosowanie w kuchni. Nadaje się do potraw na słono oraz do wypieku ciast. Dzięki niej uzyskują przyjemną konsystencję, a także są wilgotne.

Fasolowe brownie - jak zrobić?

Fasolowe brownie bez mąki – składniki

Do przygotowania pysznego fasolowego brownie bez mąki potrzebujesz następujących składników:

  •  2 puszki fasoli czerwonej konserwowej po 240 g każda (jest to masa fasoli po odsączeniu z zalewy),
  •  40 g orzechów laskowych,
  •  40 g gorzkiej czekolady,
  •  2 jaja,
  •  2 dojrzałe banany,
  •  2 łyżki kakao bez cukru,
  •  ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
  •  4 łyżki erytrytolu,
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  2 łyżki oleju rzepakowego.

Jeśli chcesz, aby fasolowe brownie było bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej, wykorzystaj składniki, które mają znak przekreślonego kłosa np. proszek do pieczenia bez glutenu.

Sprawdź także: Przepis na jaglane brownie

Jak przygotować fasolowe brownie bez mąki?

  1.  Zacznij od dokładnego opłukania fasoli, a następnie pozostawienia jej do odsączenia. W tym czasie możesz przygotować pozostałe składniki oraz włączyć piekarnik i rozgrzać go do 180 stopni Celsjusza z opcją termoobiegu. Brownie najlepiej piec w większej blaszce lub tortownicy, ponieważ ciasto nie powinno być za grube.
     
  2.  Posiekaj orzechy na mniejsze kawałki. Do małej szklanej miski wrzuć gorzką czekoladę, połóż ją na garnku lub rondelku z wrzącą wodą i mieszaj aż do roztopienia. Przed dodaniem jej do pozostałych składników upewnij się, że jest przestudzona. Czekoladę możesz również pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ciasta.
     
  3.  Przygotuj dużą miskę i zacznij od zblendowania opłukanej fasoli z bananami, jajkami i olejem. Gdy uzyskasz już gładką masę, dodaj kolejne składniki – posiekane orzechy laskowe, czekoladę, kakao, aromat waniliowy, erytrytol oraz proszek do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszaj.
     
  4.  Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Papierem do pieczenia, który ochroni ciasto przed przywieraniem, a ponadto sprawia, że nie trzeba korzystać z dodatkowego tłuszczu do wysmarowania naczynia.
     
  5.  Blaszkę wstaw do piekarnika, umieszczając ją na środkowym poziomie. Czas pieczenia wynosi około 50 minut. Przed wyjęciem brownie włóż do niego wykałaczkę i sprawdź, czy jest lekko wilgotna. Jeśli tak, to pieczenie dobiegło końca.

Zobacz również: Przepis na karobowe brownie z batatów

Gotowe fasolowe brownie możesz posypać zmielonym na puder erytrytolem i podawać z cząstkami ulubionych owoców. Smacznego!

 

ciastka twarogowe
Przepisy, Porady dietetyka
01.04.2025

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?

Dieta wysokobiałkowa cieszy się rosnącą popularnością zarówno wśród osób pragnących zredukować masę ciała, jak i tych dążących do budowy masy mięśniowej. W tym artykule zastanowimy się, na czym polega dieta wysokobiałkowa oraz co jeść na diecie wysokobiałkowej, aby maksymalizować efekty zdrowotne i dietetyczne. Dodatkowo przedstawiamy przykładowy jadłospis wysokobiałkowy.

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?
jajecznica z chlebem razowym
Przepisy, Porady dietetyka, Odchudzanie
31.03.2025

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia

Diety niskokaloryczne obiecują szybką redukcję kilogramów i często są stosowane przez osoby żyjące w ciągłym pędzie. Dyskusyjny jest fakt, czy są zdrowe i jak wpływają na organizm. Sprawdzamy, czy dieta 1500 kcal jest skuteczna w redukcji masy ciała i podpowiadamy, kto może stosować ją bez obaw.

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia
Młoda kobieta z bielactwem
Przepisy, Porady dietetyka
29.03.2025

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Bielactwo to ogólnoustrojowa choroba skóry, która objawia się powstawaniem białych plam. Przyczyny są wciąż niezbadane, a zainteresowanie tym tematem rośnie, szczególnie w kontekście diety, a konkretnie wpływu glutenu na bielactwo. Sprawdzamy, czy eliminacja glutenu z diety może mieć wpływ na bielactwo i analizujemy dostępne badania oraz opinie ekspertów na ten temat. Dowiedz się, czy celiakia i bielactwo mają wspólny mianownik.

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję