17.03.2020

Przepis na kakaowe ciasto jaglane

ciasto jaglane przepis

Dla wielu osób najtrudniejszym wyzwaniem podczas odchudzania okazuje się ograniczenie spożywania słodyczy. Jedzenie deseru to nawyk, którego często bardzo trudno jest się pozbyć. Jednak, nawet jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, albo po prostu pragniesz zdrowo się odżywiać, nie musisz zupełnie rezygnować z ulubionych łakoci. Zamiast nich w bardzo prosty sposób możesz przygotować znacznie zdrowsze przysmaki. Nasza propozycja to intensywnie kakaowe ciasto jaglane, które nie tylko zawiera znacznie mniej kalorii niż tradycyjne ciasta czekoladowe, lecz także dostarcza mnóstwa cennych dla zdrowia składników odżywczych. Sprawdzi się świetnie na przykład jako śniadanie, przekąska w ciągu dnia lub podwieczorek.

Spis treści:

  1. Kasza jaglana
  2. Gorzka czekolada
  3. Orzechy laskowe

Kasza jaglana

Kasza jaglana, znana również jako proso, jest jedną z najstarszych i najbogatszych odżywczo kasz. Stanowi doskonałe źródło witamin z grupy B i witaminy E, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu. Zawiera także sód, mangan, cynk i miedź. To zboże charakteryzuje się działaniem zasadotwórczym, a co za tym idzie pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Zawiera też krzemionkę, dzięki której łagodzi zmiany trądzikowe i pozytywnie wpływa na stan skóry. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu, dlatego bezpiecznie mogą sięgać po nią osoby zmagające się z problemami ze strony układu pokarmowego oraz chorzy na celiakię, bądź osoby z nietolerancją glutenu.

Sprawdź także:  Kasza jaglana - właściwości kaszy jaglanej

Gorzka czekolada

Kakao to prawdziwa kopalnia przeciwutleniaczy, głównie polifenoli, które spowalniają proces starzenia organizmu, a także zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów. Poprawia pamięć, obniża prawdopodobieństwo wystąpienia choroby wieńcowej serca, udaru mózgu i nadciśnienia tętniczego, łagodzi stres i poprawia nastrój. Jest także naturalnym afrodyzjakiem, a jego prozdrowotne właściwości znały i doceniały już ludy prekolumbijskie. Im wyższa zawartość kakao w czekoladzie, tym lepiej – robiąc zakupy postaraj się wybrać tę, która zawiera go przynajmniej 75%.

Zobacz również:  Czekolada – ile ma kalorii? Światowy Dzień Czekolady okiem dietetyka

Orzechy laskowe

Podobnie jak inne orzechy, owoce leszczyny charakteryzują się sporą zawartością zdrowych kwasów tłuszczowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Orzechy laskowe są także bogatym źródłem witaminy E, nazywanej witaminą młodości i płodności oraz potasu, wapnia i fosforu. Ich regularne spożywanie zapewni prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspomoże pamięć i koncentrację, pozytywnie wpłynie na stan skóry, włosów i paznokci i obniży ciśnienie krwi. Dodatkowo, orzechy laskowe dostarczą nam sporo błonnika, który wspiera funkcjonowanie układu trawiennego, sprawia, że szybciej czujemy się syci.

kakaowe ciasto jaglane

Składniki:

  •  kasza jaglana – 125 g
  •  jajko – 1 szt.
  •  mleko – 250 g
  •  cukier waniliowy – 10 g
  •  masło – 5 g
  •  soda oczyszczona – 5 g
  •  gorzka czekolada – 15 g
  •  żurawina suszona – 10 g
  •  orzechy laskowe – 10 g

Wykonanie:
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy we wrzątku – to pomoże pozbyć się charakterystycznej dla tego zboża goryczki. W rondelku podgrzewamy mleko, wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zrobi się całkiem miękka. W kąpieli wodnej rozpuszczamy gorzką czekoladę i masło i lekko przestudzone dodajemy do kaszy wraz z roztrzepanym widelcem jajkiem. Dosypujemy sodę oczyszczoną i cukier wanilinowy. Wszystko blendujemy na gładką, jednolitą masę, do której następnie dorzucamy suszoną żurawinę i posiekane orzechy laskowe. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach C.

 

ciastka twarogowe
Przepisy, Porady dietetyka
01.04.2025

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?

Dieta wysokobiałkowa cieszy się rosnącą popularnością zarówno wśród osób pragnących zredukować masę ciała, jak i tych dążących do budowy masy mięśniowej. W tym artykule zastanowimy się, na czym polega dieta wysokobiałkowa oraz co jeść na diecie wysokobiałkowej, aby maksymalizować efekty zdrowotne i dietetyczne. Dodatkowo przedstawiamy przykładowy jadłospis wysokobiałkowy.

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?
jajecznica z chlebem razowym
Przepisy, Porady dietetyka, Odchudzanie
31.03.2025

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia

Diety niskokaloryczne obiecują szybką redukcję kilogramów i często są stosowane przez osoby żyjące w ciągłym pędzie. Dyskusyjny jest fakt, czy są zdrowe i jak wpływają na organizm. Sprawdzamy, czy dieta 1500 kcal jest skuteczna w redukcji masy ciała i podpowiadamy, kto może stosować ją bez obaw.

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia
Młoda kobieta z bielactwem
Przepisy, Porady dietetyka
29.03.2025

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Bielactwo to ogólnoustrojowa choroba skóry, która objawia się powstawaniem białych plam. Przyczyny są wciąż niezbadane, a zainteresowanie tym tematem rośnie, szczególnie w kontekście diety, a konkretnie wpływu glutenu na bielactwo. Sprawdzamy, czy eliminacja glutenu z diety może mieć wpływ na bielactwo i analizujemy dostępne badania oraz opinie ekspertów na ten temat. Dowiedz się, czy celiakia i bielactwo mają wspólny mianownik.

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję