08.03.2018

Jarmużowe kotleciki z komosy ryżowej

przepis kotleciki z komosy

Jarmuż to wciąż niedoceniana roślina bogata w wartości odżywcze. Co więcej w wielu potrawach nie tylko wzbogaca ich skład w prozdrowotne elementy ale również dodaje ciekawego posmaku. Niepozorny jarmuż zawiera dużo błonnika, białka, witamin (zwłaszcza C i K) oraz składników mineralnych (głównie wapnia i potasu).

Jest również bogaty w przeciwutleniacze mające bardzo pozytywny wpływ na zdrowie. Sulforafan o działaniu antynowotworowym oraz karotenoidy (luteinę, zeaksantynę oraz beta karoten) hamujące szkodliwe procesy oksydacyjne.

Komosa ryżowa (quinoa)

Zwana też „matką zbóż” czy „świętym zbożem Inków” i nic dziwnego, gdyż bogactwo wartości odżywczych zawartych w quinoi jest nie do przecenienia. Komosa ryżowa to bogate źródło pełnowartościowego białka, witamin, składników mineralnych i zdrowych kwasów tłuszczowych. Zawiera również sapominy wykazujące działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwalergiczne oraz immunostymulujące. Swoje właściwości antyoksydacyjne quinoa zawdzięcza wysokiej zawartości flawonoidów (głównie kampferolu i kwercetyny).

Zobacz również:  Antyoksydanty w żywności – czym są przeciwutleniacze?

Między innymi zawartość flawonoidów wyróżnia komosę ryżową na tle tradycyjnych zbóż, które nie zawierają ich w ogóle. Zaś białko zawarte w quinoi jest pełnowartościowe (zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne – czyli takie które nie są syntezowane w naszym organizmie i powinniśmy je dostarczać) jest więc bardzo dobrym produktem dla wegan i wegetarian. Komosa ryżowa dzięki zawartości tłuszczów nienasyconych (głownie kwasu oleinowego, linolowego i linolenowego) wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, zmniejszając ryzyko miażdżycy i innych chorób układu krążenia. Indeks glikemiczny tego produktu jest na niskim poziomie dzięki temu, że quinoa zawiera głównie węglowodany złożone. Jak widać, główny składnik naszego dania to istna kopalnia wartości odżywczych i warto go wprowadzać do diety pod różnymi postaciami.

Sprawdź także:  Witaminy przyspieszające odchudzanie

Dodatek pestek słonecznika i suszonych pomidorów również nie pozostaje bez pozytywnego wpływu na wartość odżywczą i prozdrowotną potrawy. Jednocześnie znacznie wzbogacając jej walory smakowe. Ale dość o produktach, pora połączyć je w potrawę.

jarmużowe kotleciki z komosy ryżowej

Dowiedz się więcej:  Co jeść, aby schudnąć? Lista składników!

Składniki: (ok. 6-8 kotlecików)

  • komosa ryżowa: 90 g
  • jarmuż: 60 g
  • pestki słonecznika: 14 g
  • suszone pomidory: 20 g
  • jajko: 1 (małe)
  • ser feta: 40 g
  • cząber, czarnuszka, majeranek, tymianek
  • jogurt grecki: 60 g
  • bazylia (świeża) 4 g
  • pieprz cytrynowy
  • sok z cytryny: ok. 5 g

Wykonanie: Komosę ryżową płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy przez ok. 20 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Jarmuż siekamy i parzymy w osolonym wrzątku. Suszone pomidory drobno kroimy, ser feta rozdrabniamy. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Ugotowaną Quinoę, jarmuż, suszone pomidory, pestki słonecznika jajko oraz ser feta dokładnie łączymy oraz doprawiamy tymiankiem, majerankiem, cząbrem oraz czarnuszką. Formujemy niewielkie kotleciki. Piekarnik nagrzewamy do 190°C, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Kotleciki pieczemy przez ok. 20 minut.

Sos: Bazylię siekamy. Jogurt grecki łączymy z sokiem z cytryny, pieprzem cytrynowym oraz bazylią.

Proponujemy podawać jeszcze ciepłe z kiełkami lub mieszanką sałat.

Smacznego!

 

ciastka twarogowe
Przepisy, Porady dietetyka
01.04.2025

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?

Dieta wysokobiałkowa cieszy się rosnącą popularnością zarówno wśród osób pragnących zredukować masę ciała, jak i tych dążących do budowy masy mięśniowej. W tym artykule zastanowimy się, na czym polega dieta wysokobiałkowa oraz co jeść na diecie wysokobiałkowej, aby maksymalizować efekty zdrowotne i dietetyczne. Dodatkowo przedstawiamy przykładowy jadłospis wysokobiałkowy.

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?
jajecznica z chlebem razowym
Przepisy, Porady dietetyka, Odchudzanie
31.03.2025

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia

Diety niskokaloryczne obiecują szybką redukcję kilogramów i często są stosowane przez osoby żyjące w ciągłym pędzie. Dyskusyjny jest fakt, czy są zdrowe i jak wpływają na organizm. Sprawdzamy, czy dieta 1500 kcal jest skuteczna w redukcji masy ciała i podpowiadamy, kto może stosować ją bez obaw.

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia
Młoda kobieta z bielactwem
Przepisy, Porady dietetyka
29.03.2025

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Bielactwo to ogólnoustrojowa choroba skóry, która objawia się powstawaniem białych plam. Przyczyny są wciąż niezbadane, a zainteresowanie tym tematem rośnie, szczególnie w kontekście diety, a konkretnie wpływu glutenu na bielactwo. Sprawdzamy, czy eliminacja glutenu z diety może mieć wpływ na bielactwo i analizujemy dostępne badania oraz opinie ekspertów na ten temat. Dowiedz się, czy celiakia i bielactwo mają wspólny mianownik.

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję