29.03.2019

Przepis na lasagne z warzywami, curry i mleczkiem kokosowym

przepis na lasagne

Włoska kuchnia należy do jednych z najbardziej popularnych na świecie. Chyba wszyscy lubią pizzę, risotto czy makarony. Jednak osoby, które chcą się odchudzić, często eliminują z jadłospisu tradycyjne dla Italii potrawy, uznając je za tuczące i niezdrowe. Tymczasem okazuje się, że Włosi, tak przywiązani do swojej kuchni, mogą pochwalić się jednym z najniższych w Europie odsetków osób otyłych w społeczeństwie.

Lasagne: skąd się wzięła?

Nazwa lasagne dotyczy zarówno płaskich, prostokątnych płatów makaronu, jak i potrawy, do przygotowania której jest wykorzystywany. Co ciekawe, samo słowo pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, którego niegdyś używało się do przygotowania tego dania. Najstarsze, odnalezione w Neapolu książki kulinarne wspominające o słynnej makaronowej zapiekance pochodzą z połowy XIII wieku. Każdy z regionów Italii ma swój tradycyjny sposób przyrządzania tej potrawy. Poza Włochami najpopularniejsza jest wersja bolońska, z sosem pomidorowym i mielonym mięsem oraz znacznie lżejsza neapolitańska, z pomidorami, czosnkiem, bazylią, tymiankiem i oregano. To potrawa tak powszechnie znana i lubiana, że nie mogło zabraknąć jej także w popkulturze – jej miłośnikiem był na przykład kreskówkowy kot Garfield, a 4 sierpnia w Stanach Zjednoczonych obchodzi się narodowy dzień lasagne.

Dowiedz się więcej:  Właściwości papryki - dlaczego warto ją jeść?

Makaron ten zostawia ogromne pole do kulinarnych eksperymentów i próbowania nowych smaków. Oprócz tradycyjnych wersji z sosem pomidorowym czy beszamelem, warto spróbować połączenia z mleczkiem kokosowym i zieloną pastą curry. To potrawa bardzo aromatyczna i rozgrzewająca, która przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom kuchni włoskiej, lecz także miłośnikom orientalnych smaków. Będąc na diecie nie trzeba rezygnować ze swoich ulubionych dań. Nasz przepis to lekka i dietetyczna wersja lasagne z warzywami.

Sprawdź także: Dieta śródziemnomorska – zasady, produkty zalecane

przepis na lasagne z warzywami

Składniki:

  • Makaron lasagne: 40 g
  • Cukinia: 30 g
  • Papryka: 40 g
  • Pieczarki: 60 g
  • Marchew: 20 g
  • Seler naciowy: 20 g
  • Cebula: 10 g
  • Czosnek: 1 ząbek
  • Pomidory z puszki bez skórki: 40 g
  • Mleczko kokosowe: 24 g
  • Mleko: 15 g
  • Zielona pasta curry: 2 g
  • Sos rybny: 2 g
  • Kolendra
  • Mozzarella (wiórki): 10 g

Zobacz również:  Właściwości marchwi - dlaczego warto ją jeść?

Wykonanie: Posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy startą na tarce marchew oraz drobno pokrojoną paprykę, seler naciowy, cukinię oraz wyczyszczone i pokrojone pieczarki. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, dodajemy pomidory, pastę curry, mleko i mleczko kokosowe oraz kilka kropel sosu rybnego. Sos dusimy na małym ogniu przez około 10 minut, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Zobacz też:  Kokos - właściwości i zastosowanie | Ciekawostki o kokosie

Nie ma potrzeby uprzedniego gotowana makaronu, jednak osoby, które wolą, by danie było bardziej miękkie i delikatne, mogą namoczyć płaty lasagne we wrzątku przez 2-3 minuty.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem lub oliwą z oliwek. Na dnie układamy pierwszą warstwę makaronu, a następnie dokładnie przykrywamy ją przygotowanym wcześniej sosem. Czynność powtarzamy 3-4 razy. Ostatnią warstwę posypujemy dodatkowo wiórkami mozzarelli.

Pieczemy 45 minut w 175℃. W połowie czasu pieczenia przykrywamy naczynie żaroodporne folią aluminiową, żeby górna warstwa nie spaliła się.

Przed podaniem dekorujemy listkami świeżej kolendry. Smacznego!

 

ciastka twarogowe
Przepisy, Porady dietetyka
01.04.2025

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?

Dieta wysokobiałkowa cieszy się rosnącą popularnością zarówno wśród osób pragnących zredukować masę ciała, jak i tych dążących do budowy masy mięśniowej. W tym artykule zastanowimy się, na czym polega dieta wysokobiałkowa oraz co jeść na diecie wysokobiałkowej, aby maksymalizować efekty zdrowotne i dietetyczne. Dodatkowo przedstawiamy przykładowy jadłospis wysokobiałkowy.

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?
jajecznica z chlebem razowym
Przepisy, Porady dietetyka, Odchudzanie
31.03.2025

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia

Diety niskokaloryczne obiecują szybką redukcję kilogramów i często są stosowane przez osoby żyjące w ciągłym pędzie. Dyskusyjny jest fakt, czy są zdrowe i jak wpływają na organizm. Sprawdzamy, czy dieta 1500 kcal jest skuteczna w redukcji masy ciała i podpowiadamy, kto może stosować ją bez obaw.

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia
Młoda kobieta z bielactwem
Przepisy, Porady dietetyka
29.03.2025

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Bielactwo to ogólnoustrojowa choroba skóry, która objawia się powstawaniem białych plam. Przyczyny są wciąż niezbadane, a zainteresowanie tym tematem rośnie, szczególnie w kontekście diety, a konkretnie wpływu glutenu na bielactwo. Sprawdzamy, czy eliminacja glutenu z diety może mieć wpływ na bielactwo i analizujemy dostępne badania oraz opinie ekspertów na ten temat. Dowiedz się, czy celiakia i bielactwo mają wspólny mianownik.

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję