27.07.2020

Nuggetsy z ciecierzycy

nuggetsy z ciecierzycy

Zapewne każdy, kto próbował wykształcić nowe, zdrowsze nawyki żywieniowe lub przez dłuższy czas stosował dietę odchudzającą, zmagał się z nieodpartą ochotą na niezdrowe przekąski. Najczęściej tęsknimy za smakiem sklepowych słodyczy lub słonych fast-foodów. Niestety te dostępne w popularnych restauracjach z szybkim jedzeniem zawierają mnóstwo kalorii i niebezpiecznych dla naszego zdrowia tłuszczów trans. Na szczęście w bardzo prosty sposób możesz przygotować samodzielnie ich zdrowsze odpowiedniki. Nasza propozycja to nuggetsy z ciecierzycy. Są chrupiące, bardzo aromatyczne i niskokaloryczne. Doskonałe dla osób na diecie redukcyjnej, diecie bez nabiału i glutenu oraz dla wegetarian i wegan.

Ciecierzyca – królowa wśród warzyw strączkowych

Cieciorka, podobnie jak pozostałe warzywa strączkowe, ma mnóstwo nieocenionych dla naszego zdrowia właściwości. W aż 19% składa się z wartościowego białka, dlatego jak najczęściej powinna gościć na stole wegetarian, wegan i osób ograniczających spożywanie mięsa. Poza tym zawiera sporo węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego oraz niewiele tłuszczu. Ciecierzyca jest kopalnią witamin i minerałów. Znajdziemy w niej między innymi:

Regularne spożywanie potraw zawierających ciecierzycę obniży ciśnienie tętnicze i pomoże uregulować poziom cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejszy ryzyko rozwoju chorób serca i miażdżycy. Dzięki wysokiej zawartości żelaza, polecana jest także jako element diety osób cierpiących na anemię, a błonnik pokarmowy sprawia, że jedzenie dań z ciecierzycą pomaga uregulować pracę przewodu pokarmowego, przyspiesza perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Ciecierzyca ma też niski indeks glikemicznym (IG = 30), a zatem bezpiecznie mogą sięgać po nie diabetycy i osoby zmagające się z insulinoopornością.

Sprawdź także:  Właściwości warzyw strączkowych

nuggetsy z ciecierzycy

Ciecierzyca jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Może stanowić bazę do wielu potraw jednogarnkowych, a także podstawę warzywnych past kanapkowych, kotlecików i burgerów. Nadaje się również idealnie do przygotowania zdrowych nuggetsów, które z pewnością przypadną do gustu nie tylko miłośnikom zdrowego odżywiania, lecz także najmłodszym łakomczuchom. Robi się je bardzo prosto, są pożywne, sycące i aromatyczne.

Składniki:

  • Ciecierzyca konserwowa lub gotowana – 280 g
  • Olej – 4 g
  • Czosnek – 4 g
  • Papryka słodka – 4 g
  • Majeranek – 4 g
  • Płatki owsiane – 48 g (panierka)
  • Sól, pieprz do smaku

Wykonanie: Ciecierzycę odsączamy na sitku, opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy, a następnie przekładamy do dużej miski. Dodajemy olej oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy majerankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę, z której następnie formułujemy nieduże kotleciki. Nuggetsy panierujemy w płatkach owsianych i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w 180 stopni C około 25 minut.

 

ciastka twarogowe
Przepisy, Porady dietetyka
01.04.2025

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?

Dieta wysokobiałkowa cieszy się rosnącą popularnością zarówno wśród osób pragnących zredukować masę ciała, jak i tych dążących do budowy masy mięśniowej. W tym artykule zastanowimy się, na czym polega dieta wysokobiałkowa oraz co jeść na diecie wysokobiałkowej, aby maksymalizować efekty zdrowotne i dietetyczne. Dodatkowo przedstawiamy przykładowy jadłospis wysokobiałkowy.

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?
jajecznica z chlebem razowym
Przepisy, Porady dietetyka, Odchudzanie
31.03.2025

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia

Diety niskokaloryczne obiecują szybką redukcję kilogramów i często są stosowane przez osoby żyjące w ciągłym pędzie. Dyskusyjny jest fakt, czy są zdrowe i jak wpływają na organizm. Sprawdzamy, czy dieta 1500 kcal jest skuteczna w redukcji masy ciała i podpowiadamy, kto może stosować ją bez obaw.

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia
Młoda kobieta z bielactwem
Przepisy, Porady dietetyka
29.03.2025

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Bielactwo to ogólnoustrojowa choroba skóry, która objawia się powstawaniem białych plam. Przyczyny są wciąż niezbadane, a zainteresowanie tym tematem rośnie, szczególnie w kontekście diety, a konkretnie wpływu glutenu na bielactwo. Sprawdzamy, czy eliminacja glutenu z diety może mieć wpływ na bielactwo i analizujemy dostępne badania oraz opinie ekspertów na ten temat. Dowiedz się, czy celiakia i bielactwo mają wspólny mianownik.

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję