Tradycyjne pierniczki często zawierają sporo cukru, tłuszczu i rafinowanej mąki, a w połączeniu z innymi bożonarodzeniowymi łakociami mogą przyczynić się do znacznej nadwyżki kalorycznej. Jednak, nawet jeśli dbasz o linię, nie musisz rezygnować z nich zupełnie. Możesz przygotować pierniczki świąteczne w wersji fit, które nie tylko zawierają mniej kalorii, lecz także pełne są cennych dla zdrowia witamin i minerałów. W tym artykule przedstawiamy naszą propozycję na zdrowe bożonarodzeniowe pierniczki.
Spis treści:
Korzenne przyprawy
Świąteczne pierniczki: zdrowe i wegańskie
Korzenne przyprawy
Cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir i kardamon to przyprawy, bez których piernik nie byłby piernikiem. Nie tylko pięknie pachną i rozgrzewają, lecz także mają działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Przyprawy korzenne to także silne przeciwutleniacze – spowalniają procesy starzenia się organizmu i mogą zapobiegać rozwojowi komórek nowotworowych, a wiele z nich uznawanych jest również za naturalne afrodyzjaki. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym warto o nich pamiętać, nie tylko przygotowując świąteczne pierniczki. Można dodawać je do owsianek i koktajli, do gorącej czekolady, kawy, herbaty, a nawet do zupy dyniowej i curry.
Kupując gotowe mieszanki przypraw, zwróć uwagę na ich skład: wiele z nich to głównie cukier lub mąka, a jedynie niewielkie ilości cynamonu i goździków. Staraj się wybierać te bez cukru lub przygotuj korzenną przyprawę samodzielnie w domu łącząc ze sobą aromatyczne przyprawy. Bazę może stanowić mielony cynamon, a jego kompozycję wzbogaci mielony imbir, kardamon, czarny lub biały pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie i anyż.
2,5 szklanki mąki pszennej razowej/pełnoziarnistej typ 1850,
0,5 szklanki erytrytolu, lub cukru trzcinowego,
1/2 szklanki oleju rzepakowego lub oleju z pestek winogron,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 łyżeczki przyprawy do piernika,
5 łyżek zimnej wody lub mleka roślinnego,
szczypta soli.
Lukier:
½ szklanki zmielonego na puder erytrytolu,
kilkanaście kropel soku z cytryny lub pomarańczy,
opcjonalnie: sok z buraka – jeśli chcesz, aby lukier miał różowy kolor.
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy w dużej misce i wyrabiamy ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Jeśli ciasto okaże się zbyt suche – dodajemy odrobinę wody lub mleka, a jeśli będzie zbyt rzadkie i lepiące się do rąk – dosypujemy trochę mąki.
Gdy ciasto będzie łatwo odchodziło od dłoni i tworzyło zwartą kulę, przekładamy je do lodówki na około 30 minut.
Ciasto wałkujemy na oprószonym mąką blacie na grubość około 3-4 mm.
Za pomocą foremek w świątecznych kształtach lub szklanki wycinamy pierniczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Pierniczki pieczemy około 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Żeby przygotować lukier, wystarczy stopniowo do pudru z erytrytolu dodawać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Jeśli zależy nam na uzyskaniu różowego lub czerwonego lukru, w prosty sposób można zabarwić go sokiem z buraka.
Dopiero, gdy pierniczki całkowicie ostygną, dekorujemy je lukrem.
Dieta wysokobiałkowa cieszy się rosnącą popularnością zarówno wśród osób pragnących zredukować masę ciała, jak i tych dążących do budowy masy mięśniowej. W tym artykule zastanowimy się, na czym polega dieta wysokobiałkowa oraz co jeść na diecie wysokobiałkowej, aby maksymalizować efekty zdrowotne i dietetyczne. Dodatkowo przedstawiamy przykładowy jadłospis wysokobiałkowy.
Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia
Diety niskokaloryczne obiecują szybką redukcję kilogramów i często są stosowane przez osoby żyjące w ciągłym pędzie. Dyskusyjny jest fakt, czy są zdrowe i jak wpływają na organizm. Sprawdzamy, czy dieta 1500 kcal jest skuteczna w redukcji masy ciała i podpowiadamy, kto może stosować ją bez obaw.
Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?
Bielactwo to ogólnoustrojowa choroba skóry, która objawia się powstawaniem białych plam. Przyczyny są wciąż niezbadane, a zainteresowanie tym tematem rośnie, szczególnie w kontekście diety, a konkretnie wpływu glutenu na bielactwo. Sprawdzamy, czy eliminacja glutenu z diety może mieć wpływ na bielactwo i analizujemy dostępne badania oraz opinie ekspertów na ten temat. Dowiedz się, czy celiakia i bielactwo mają wspólny mianownik.
Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcejktóra opisuje rodzaje cookies, sposoby korzystania z nich przez nas, usuwania cookies naszych oraz naszych zaufanych partnerów. Zapiszemy Twój wybór. Zgodnie z Polityką możesz zmieniać ustawienia lub wycofać zgody. Polityka prywatności...
Ustawienia
Akceptuję
Ustawienia plików cookies i innych technologii
Cookie techniczne - Niezbędne dla prawidłowego działania naszych stron, są więc zawsze aktywne. Wykorzystujemy je m.in. do zapamiętywania wyrażonych przez Ciebie zgód. Możesz zablokować techniczne cookies w ustawieniach swojej przeglądarki, ale wówczas strona może przestać działać lub nie działać poprawnie. Za ich pomocą nie zbieramy danych osobowych.
Cookie analityczne - Umożliwiają nam gromadzenie danych na temat stron, które wyświetlasz, działań, jakie na nich podejmujesz czy miejsc, z których do nas trafiasz. Dzięki cookies analitycznym możemy poprawiać funkcjonowanie strony, mierzyć skuteczność działań marketingowych i rozliczać się z partnerami biznesowymi. Za ich pomocą nie zbieramy danych osobowych.
Cookie marketingowe - Pozwalają nam na przedstawianie profilowanych informacji handlowych dostosowanych do Twoich wyborów lub stron, które odwiedzasz w Internecie. Dzięki nim wiemy, jak korzystasz z serwisu, w tym z oferowanych usług, możemy też łączyć zabrane na ich podstawie dane i informacje z innymi dotyczącymi Ciebie informacjami, które mamy lub otrzymamy w przyszłości.