21.12.2018

Przepis na ciasto z gruszkami i orzechami

przepis ciasto z gruszkami i orzechami

Te znane wszystkim owoce są często niedoceniane. To doskonałe źródło potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu, miedzi, żelaza, jodu i boru. Są też kopalnią witamin. Znajdziemy w nich między innymi witaminę A, B1, B2, B6, C i PP. Ich regularne spożywanie może poprawić pracę mózgu, obniżyć poziom cholesterolu we krwi, poprawić trawienie i uregulować funkcjonowanie tarczycy.

Spis treści:

  1. Właściwości gruszki
  2. Orzechy włoskie na pamięć i koncentrację
  3. Zalety cynamonu
  4. Kakao – skarbnica przeciwutleniaczy

Właściwości gruszki

Te znane wszystkim owoce są często niedoceniane. To doskonałe źródło potasu, fosforu, wapnia, magnezu, sodu, miedzi, żelaza, jodu i boru. Są też kopalnią witamin. Znajdziemy w nich między innymi witaminę A, B1, B2, B6, C i PP. Ich regularne spożywanie może poprawić pracę mózgu, obniżyć poziom cholesterolu we krwi, poprawić trawienie i uregulować funkcjonowanie tarczycy.

Orzechy włoskie na pamięć i koncentrację

Znane są przede wszystkim z tego, że poprawiają pracę mózgu, pamięć i koncentrację. Dodatkowo działają przeciwzakrzepowo, chronią układ krążenia, regulują pracę układu trawiennego i wpływają na piękny wygląd cery. To wszystko dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3, fosforu, potasu, magnezu, żelaza, witamin z grupy B i E.

Sprawdź także:  Właściwości orzechów - porównanie

Zalety cynamonu

Nie tylko pięknie pachnie i nadaje potrawom niepowtarzalnego aromatu, lecz także ma wiele cennych właściwości. Wspomaga prawidłową pracę przewodu pokarmowego, zmniejsza poziom cholesterolu i cukru we krwi, reguluje gospodarkę węglowodanową w organizmie, łagodzi bóle reumatyczne. Wykazuje też działanie antybakteryjne i zapobiega rozwojowi zmian nowotworowych.

Dowiedz się więcej:  Rozgrzewające przyprawy na odchudzanie

przepis na ciasto z gruszkami i orzechami

Kakao – skarbnica przeciwutleniaczy

Jego właściwości znali i doceniali już starożytni Aztekowie, przez których nazywane było napojem bogów. Kakao to skarbnica przeciwutleniaczy neutralizujących szkodliwe działanie wolnych rodników. Chroni przed rozwojem chorób serca, cukrzycy i nowotworów. Poprawia pamięć i usprawnia pracę mózgu, a także wpływa na dobry nastrój i samopoczucie. Jest bogatym źródłem magnezu, potasu, żelaza i fosforu.

Zobacz też:  Antyoksydanty w żywności – czym są przeciwutleniacze?

Składniki:

  • gruszka 800 g
  • orzechy włoskie 200 g
  • cynamon 2 łyżeczki
  • słodzik 180 g
  • mąka pszenna 200 g
  • mąka pełnoziarnista 160 g
  • jajko 6 szt.
  • proszek do pieczenia 4 łyżeczki
  • kakao 6 łyżek
  • mleko 200 ml
  • olej pół szklanki
  • skórka z pomarańczy 60 g
  • szczypta soli

Wykonanie: Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę. W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, kakao, słodzik, cynamon, proszek do pieczenia i posiekane orzechy włoskie, a w drugiej mokre: mleko, olej i jajko. Następnie płynne składniki łączymy z suchymi. Dodajemy pokrojoną gruszkę i skórkę pomarańczową i wszystko delikatnie mieszamy. Otrzymaną masę przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.

 

ciastka twarogowe
Przepisy, Porady dietetyka
01.04.2025

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?

Dieta wysokobiałkowa cieszy się rosnącą popularnością zarówno wśród osób pragnących zredukować masę ciała, jak i tych dążących do budowy masy mięśniowej. W tym artykule zastanowimy się, na czym polega dieta wysokobiałkowa oraz co jeść na diecie wysokobiałkowej, aby maksymalizować efekty zdrowotne i dietetyczne. Dodatkowo przedstawiamy przykładowy jadłospis wysokobiałkowy.

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?
jajecznica z chlebem razowym
Przepisy, Porady dietetyka, Odchudzanie
31.03.2025

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia

Diety niskokaloryczne obiecują szybką redukcję kilogramów i często są stosowane przez osoby żyjące w ciągłym pędzie. Dyskusyjny jest fakt, czy są zdrowe i jak wpływają na organizm. Sprawdzamy, czy dieta 1500 kcal jest skuteczna w redukcji masy ciała i podpowiadamy, kto może stosować ją bez obaw.

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia
Młoda kobieta z bielactwem
Przepisy, Porady dietetyka
29.03.2025

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Bielactwo to ogólnoustrojowa choroba skóry, która objawia się powstawaniem białych plam. Przyczyny są wciąż niezbadane, a zainteresowanie tym tematem rośnie, szczególnie w kontekście diety, a konkretnie wpływu glutenu na bielactwo. Sprawdzamy, czy eliminacja glutenu z diety może mieć wpływ na bielactwo i analizujemy dostępne badania oraz opinie ekspertów na ten temat. Dowiedz się, czy celiakia i bielactwo mają wspólny mianownik.

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję