15.03.2018

Smoothie ze szpinakiem, awokado i siemieniem lnianym

smoothie ze szpinakiem

Wysoka zawartość cennych składników odżywczych nie jest jedyną zaletą naszego koktajlu. Jego wygodna forma podania umożliwia spożycie posiłku w każdym miejscu i ułatwia wprowadzenie tego typu napojów na stałe do diety.

Spis treści:

  1. Awokado
  2. Szpinak
  3. Siemię lniane

Awokado

Wysoka zawartość tłuszczów w tym owocu (nawet do 30%!) może początkowo zniechęcać, ale nie ma nic bardziej mylnego. Zawarte w nim tłuszcze to głównie tłuszcze nienasycone, czyli te najbardziej przez nas pożądane i mające zbawienny wpływ chociażby na układ krwionośny. Choć wysoki poziom tłuszczu sprawia, że owoc jest wysokokaloryczny, to każda kaloria związana z jego spożyciem sama się broni.

Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają rolę w obniżaniu ciśnienia krwi oraz poziomu triglicerydów. Natomiast kwasy omega-6 wpływają na regulację poziomu tzw. „złego cholesterolu”, czyli frakcji LDL. Wspomniane kwasy są o tyle istotne, że w ludzkim organizmie same nie są syntetyzowane i muszą być dostarczane wraz z dietą. Awokado jest więc dobrym wyborem dla każdej osoby, a ze względu na jego właściwości może być szczególnie polecane osobom walczącym z miażdżycą czy zbyt wysokim ciśnieniem krwi. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie o właściwościach awokado.

Do witamin obficie występujących w tym owocu z pewnością można zaliczyć witaminę A, E, C (będące przeciwutleniaczami) oraz witaminy z grupy B. Ze składników mineralnych na szczególną uwagę zasługują zawarte w nim potas i magnez. Z kolei wysoka zawartość błonnika będzie korzystnie wpływać na pracę układu pokarmowego.

smoothie ze szpinakiem i awokado

Szpinak

Podobnie jak awokado, charakteryzuje się wysoką zawartością magnezu oraz potasu, tym samym wpływając na obniżenie ciśnienia krwi i regulację układu nerwowego. Przeciwutleniacze (luteina, β – karoten) w nim zawarte pomagają chronić organizm przed miażdżycą, a także wykazują działanie antynowotworowe.

Dość wysoka zawartość kwasu foliowego sprawia, że szpinak jest dobrym wyborem dla przyszłych mam, gdyż składnik ten ma kluczowe znaczenie w rozwoju układu nerwowego dziecka.

Siemię lniane

Produkt ten cechuje się z kolei wysoką zawartością fitoestrogenów, które pozytywnie oddziałują na gospodarkę lipidową organizmu, zmniejszając poziom frakcji cholesterolu LDL. Wysoka zawartość fitoskładników przyczynia się do regulacji poziomu hormonów, poprawy kondycji skóry, włosów i paznokci. Składniki zawarte w siemieniu lnianym wykazują również korzystny wpływ na układ pokarmowy, działając osłaniająco na żołądek oraz regulując pracę jelit. Ponadto dodatek tego produktu do posiłku zwiększa uczucie sytości, co wspomaga odchudzanie.

Wiemy już dlaczego warto spożywać powyższe produkty, nie pozostaje więc nic innego jak połączyć je w całość i zacząć korzystać z ich prozdrowotnych właściwości.

Sprawdź także:  Przepisy na warzywne smoothie

Składniki (1 porcja):

  • Awokado: 30 g
  • Szpinak (świeży): 30 g
  • Banan: 50 g
  • Siemię lniane: 3 g
  • Sok z cytryny: 5 g
  • Sok z pomarańczy: 90 g
  • Woda: 60 g

Oczywiście proporcje poszczególnych składników możecie zmieniać wedle upodobań.

Wykonanie: Awokado obieramy i usuwamy pestkę, kroimy na mniejsze części. Szpinak myjemy. Banana również obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Siemię lniane podprażamy na suchej patelni i rozdrabniamy (miksując lub rozcierając w moździerzu). Wyciskamy sok z pomarańczy. Dodajemy sok z cytryny. Wszystkie składniki blendujemy razem. Na zdrowie!

 

ciastka twarogowe
Przepisy, Porady dietetyka
01.04.2025

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?

Dieta wysokobiałkowa cieszy się rosnącą popularnością zarówno wśród osób pragnących zredukować masę ciała, jak i tych dążących do budowy masy mięśniowej. W tym artykule zastanowimy się, na czym polega dieta wysokobiałkowa oraz co jeść na diecie wysokobiałkowej, aby maksymalizować efekty zdrowotne i dietetyczne. Dodatkowo przedstawiamy przykładowy jadłospis wysokobiałkowy.

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?
jajecznica z chlebem razowym
Przepisy, Porady dietetyka, Odchudzanie
31.03.2025

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia

Diety niskokaloryczne obiecują szybką redukcję kilogramów i często są stosowane przez osoby żyjące w ciągłym pędzie. Dyskusyjny jest fakt, czy są zdrowe i jak wpływają na organizm. Sprawdzamy, czy dieta 1500 kcal jest skuteczna w redukcji masy ciała i podpowiadamy, kto może stosować ją bez obaw.

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia
Młoda kobieta z bielactwem
Przepisy, Porady dietetyka
29.03.2025

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Bielactwo to ogólnoustrojowa choroba skóry, która objawia się powstawaniem białych plam. Przyczyny są wciąż niezbadane, a zainteresowanie tym tematem rośnie, szczególnie w kontekście diety, a konkretnie wpływu glutenu na bielactwo. Sprawdzamy, czy eliminacja glutenu z diety może mieć wpływ na bielactwo i analizujemy dostępne badania oraz opinie ekspertów na ten temat. Dowiedz się, czy celiakia i bielactwo mają wspólny mianownik.

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję