Jak powinna wyglądać dieta przy cukrzycy typu 2?

Pizza na razowym spodzie z pomidorem, brokułem, cebulą, serem greckim i bazylią (posiłek z cateringu wygodnej diety, dla diabetyka)

Szacuje się, że w 2015 roku na cukrzycę typu 2 chorowało 415 milionów osób, a do roku 2040 liczba ta wzrośnie aż do 642 milionów1. Odpowiednio skomponowana dieta odgrywa kluczową rolę w profilaktyce tej choroby. Jeśli zastanawiasz się, co można jeść, jak ma się cukrzycę, jak powinien wyglądać jadłospis przy cukrzycy typu 2 lub szukasz pomysłu na obiad dla cukrzyka typu 2 – koniecznie przeczytaj poniższy artykuł.

Spis treści:

  1. Jak wygląda dieta w cukrzycy typu 2?
  2. Produkty zalecane w diecie cukrzycowej
    • Przykładowe posiłki dla diety w cukrzycy typu 2 
  3. Czego unikać w trakcie diety cukrzycowej?
  4. Efekty po zastosowaniu diety cukrzycowej

Jak wygląda dieta w cukrzycy typu 2?

Cukrzyca to grupa chorób metabolicznych cechująca się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi. Wynika z defektu produkcji lub działania insuliny wydzielanej przez komórki trzustki. W przypadku cukrzycy typu 2 – która występuje najczęściej – trzustka jest zdolna wytwarzać insulinę, jednak tkanki docelowe, na które działa, są na nią oporne (zjawisko insulinooporności). 

Diabetyk sprawdza poziom cukru we krwi

Zalecanymi metodami leczenia cukrzycy są farmakoterapia i odpowiednie postępowanie dietetyczne oraz wdrożenie aktywności fizycznej. Przy cukrzycy typu 2 najlepiej sprawdzają się: dieta z niskim indeksem glikemicznym, dieta DASH i dieta śródziemnomorska.

Jadłospis dla cukrzyka typu 2 powinien być przede wszystkim dopasowany indywidualnie. Często musi uwzględniać towarzyszące choroby czy schorzenia (np. nadciśnienie, otyłość, hiperlipidemię). Ważne jest, aby w diecie znalazły się produkty o wysokiej wartości odżywczej, niskiej wartości energetycznej i niskim indeksie glikemicznym. Aby dobrze dopasować dietę w cukrzycy typu 2, należy najpierw dowiedzieć się, jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne. Dopiero znając tę wartość, można przystąpić do komponowania jadłospisu.

Zaleca się wdrożenie praktycznych metod obniżania ładunku glikemicznego posiłku np.: 

  • wybieranie produktów pełnoziarnistych jako źródła węglowodanów, 
  • zadbanie o odpowiednią podaż błonnika w posiłkach, 
  • uwzględnianie źródeł białka, 
  • dodawanie wartościowych źródeł tłuszczu do potraw,
  • unikanie nadmiernego rozdrobnienia czy rozgotowywania produktów.

W diecie osób z cukrzycą typu 2 znajduje zastosowanie większość zaleceń, które przedstawia piramida zdrowego żywienia

Sprawdź także: Jakie warzywa i owoce jeść wiosną?

Diabetyk sprawdza poziom cukru na tle owoców i płatków owsiancych

W diecie dla cukrzyka typu 2 zalecane są:

  • produkty zbożowe pełnoziarniste: pieczywo żytnie razowe, pełnoziarniste, orkiszowe, owsiane, graham, gryczane, pumpernikiel, pieczywo z dodatkiem ziaren, pieczywo z dodatkiem otrąb, brązowy ryż, gruboziarniste kasze (np. gryczana, pęczak), makaron razowy, pełnoziarnisty, mąka żytnia, mąka owsiana, mąka orkiszowa, mąka sojowa, mąka z ciecierzycy, płatki owsiane, otręby pszenne, otręby żytnie;
  • mleko i produkty mleczne: jogurty naturalne, kefir, maślanka i inne produkty mleczne bez dodatku cukru;
  • warzywa: wszystkie warzywa (szczególnie zielonoliściaste) pod różną postacią (surowe, gotowane, blanszowane, kiszone);
  • owoce, a szczególnie: maliny, porzeczki, jabłka, borówki, kiwi, cytrusy, agrest, jagody, wiśnie, truskawki;
  • chude mięso z indyka i z kurczaka, chuda wołowina, cielęcina, dziczyzna;
  • ryby i owoce morza;
  • nasiona roślin strączkowych: soczewica, ciecierzyca, fasola, groch;
  • zdrowe tłuszcze: oliwa z oliwek, olej lniany, olej z wiesiołka, olej z pestek dyni, olej z pestek winogron, olej z czarnuszki, awokado;
  • orzechy, pestki, nasiona.

owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste

Sprawdź także: Zamienniki cukru. Poznaj te najzdrowsze!

Indyk duszony w pomidorach

Składniki:

  • 80 g piersi z indyka
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szklanka pomidorów z puszki krojonych
  • 1/4 brokułów
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka koperku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki kaszy gryczanej
  • 1 łyżka pestek słonecznika

Indyk duszony w pomidorach

Sposób wykonania:

Umyj mięso i pokrój je na mniejsze kawałki. Pokrój drobno cebulę, posiekaj czosnek, marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. W garnku na oliwie podsmaż cebulę, czosnek i marchew. Dodaj do nich mięso, dopraw solą i pieprzem, podlej wodą i duś do miękkości. Dodaj pomidory i duś wszystko jeszcze przez kilka minut. Ugotuj brokuły i podziel na mniejsze kawałki. Na koniec wymieszaj mięso z posiekaną natką pietruszki i nasionami słonecznika. Ugotuj kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu. Przygotuj sos: wymieszaj jogurt z posiekanym koperkiem i polej brokuły.

Sałatka z tuńczykiem i groszkiem

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w wodzie (konserwowego)
  • 1 jajko
  • 5 łyżek groszku zielonego konserwowego
  • 30 g ryżu brązowego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 łyżeczka musztardy

sałatka z tuńczykiem i groszkiem

Sposób wykonania:

Jajko ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miski dodaj tuńczyka, jajko, groszek, ryż i pokrojonego ogórka. Wymieszaj z jogurtem i musztardą. Dopraw solą i pieprzem do smaku. 

Czego unikać w trakcie diety cukrzycowej?

W diecie cukrzycowej typu 2 należy przede wszystkim ograniczać spożycie cukrów prostych i produktów wysokoprzetworzonych, które niekorzystnie wpływają na glikemię. Na szczęście istnieje wiele przepisów na dania i wypieki o niskim indeksie glikemicznym, np. fasolowe brownie, które można uwzględnić w menu dla cukrzyka typu 2. 

W diecie chorych na cukrzycę ogranicza się:

  • cukier spożywczy, miód, a także produkty z dodatkiem cukru, miodu, syropu glukozowo-fruktozowego itp.;
  • słodkie napoje, soki owocowe, wody smakowe, kompoty;
  • słodkie wyroby cukiernicze (rogaliki, ciastka, ciasta, batoniki itp.);
  • słodzone produkty mleczne;
  • wysokosłodzone dżemy, konfitury, marmolady, suszone owoce, przetwory owocowe i słodycze;
  • fast foody, gotowe dania;
  • słone przekąski.

Spożywanie alkoholu również nie jest dobrym pomysłem, ponieważ stwarza ryzyko wystąpienia niedocukrzenia. Należy także ograniczać spożycie soli do 5 g/dobę. 

Ręka kobiety oddziela zdrowe jedzenie od niezdrowego

Efekty po zastosowaniu diety cukrzycowej

Celem diety cukrzycowej typu 2 i terapii cukrzycy jest kontrola glikemii oraz redukcja rozwoju powikłań cukrzycy. Odpowiednio skomponowana dieta w cukrzycy typu 2 powinna korzystnie wpływać nie tylko na glikemię, ale i masę ciała (redukcję nadmiernej masy ciała i utrzymanie prawidłowej wagi), gospodarkę lipidową (frakcję LDL, HDL, stężenie trójglicerydów) oraz ciśnienie tętnicze.

Jeśli nie wiesz, co jeść przy cukrzycy typu 2 i nie masz czasu na przygotowywanie posiłków, dobrym pomysłem będzie catering dietetyczny o odpowiednio dobranej energetyczności i niskim indeksie glikemicznym.

Catering dietetyczny z wygodnej diety (dieta dla diabetyka)

Bibliografia:

  1. International Diabetes Federation. IDF Diabetes Atlas, 7 ed. Brussels, Belgium: International Diabetes Federation, 2015.

 

ciastka twarogowe
Przepisy, Porady dietetyka
01.04.2025

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?

Dieta wysokobiałkowa cieszy się rosnącą popularnością zarówno wśród osób pragnących zredukować masę ciała, jak i tych dążących do budowy masy mięśniowej. W tym artykule zastanowimy się, na czym polega dieta wysokobiałkowa oraz co jeść na diecie wysokobiałkowej, aby maksymalizować efekty zdrowotne i dietetyczne. Dodatkowo przedstawiamy przykładowy jadłospis wysokobiałkowy.

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?
jajecznica z chlebem razowym
Przepisy, Porady dietetyka, Odchudzanie
31.03.2025

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia

Diety niskokaloryczne obiecują szybką redukcję kilogramów i często są stosowane przez osoby żyjące w ciągłym pędzie. Dyskusyjny jest fakt, czy są zdrowe i jak wpływają na organizm. Sprawdzamy, czy dieta 1500 kcal jest skuteczna w redukcji masy ciała i podpowiadamy, kto może stosować ją bez obaw.

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia
Młoda kobieta z bielactwem
Przepisy, Porady dietetyka
29.03.2025

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Bielactwo to ogólnoustrojowa choroba skóry, która objawia się powstawaniem białych plam. Przyczyny są wciąż niezbadane, a zainteresowanie tym tematem rośnie, szczególnie w kontekście diety, a konkretnie wpływu glutenu na bielactwo. Sprawdzamy, czy eliminacja glutenu z diety może mieć wpływ na bielactwo i analizujemy dostępne badania oraz opinie ekspertów na ten temat. Dowiedz się, czy celiakia i bielactwo mają wspólny mianownik.

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję